perjantai 17. syyskuuta 2010

Tietokoneet ottavat megatavun kokoisia hyppyjä

Tulevaisuuden mikropiirit toimivat sähkön sijasta valolla. Kansainvälinen tutkimusryhmä on rakentanut valoon perustuvia mikropiirejä, jotka voivat parantaa tietokoneiden suorituskykyä nykyisiä prosessoreita selvästi tehokkaammaksi.
Tulevaisuuden kvanttikoneet voivat esimerkiksi hakea tietoa mittavista tietokannoista väläyksessä.
Ison-Britannian tutkimuslaitos Centre for Quantum Photonicsin johtaja Jeremy O'Brien kertoo Financial Timesille, ettei monikaan tutkija ole uskonut kvanttikoneiden olevan mahdollisia vielä 25 vuoteen.
- Meidän käyttämämme tekniikan myötä kvanttikoneet ovat todellisuutta jo viiden vuoden aikana, O'Brien sanoo.
O'Brien mukaan tuolloin kvanttikoneet prosessoivat laskuja nopeammin kuin perinteiset piisiruihin ja transistoreihin perustuvat tietokoneet.
Läpimurto julkaistiin eilisessä arvostetussa Science-julkaisussa. Kvanttikoneet prosessoivat dataa kvanttifysiikan lainalaisuuksia hyödyntäen.
Monet kvanttifysiikan lainalaisuuksista ovat aiheuttaneet hämmennystä. Atomia pienempi kvanttipartikkeli voi esimerkki olla useassa paikassa samanaikaisesti. Kyseinen ominaisuus tekee kvanttikoneiden mahdolliseksi prosessoida dataa nopeammin kuin millään nykyisellä supertietokoneella.
Silti merkittäviä teknisiä haasteita on ratkaistava, ennen kuin kvanttikoneista tulee käytännöllisiä kuluttajakäyttöön.
Toinen tutkijatiimi on raportoinut siitä, että he ovat saaneet kvanttipiirin toimimaan tavanomaisissa lämpö- ja painetiloissa. Aikaisemmin kokeita on pitänyt tehdä äärimmäisissä olosuhteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommenttisi tähän...