maanantai 11. lokakuuta 2010

Ledivalaistu K-kauppa avaa Helsingissä

Kesko avaa Helsingin Torpparinmäessä ensi viikon torstaina harvinaisuuden, kokonaan ledivaloilla valaistun ruokakaupan.
Kesko on mukana Philipsin pilottihankkeessa, joten uusi K-kauppa on ensimmäinen paikka, johon myymälää varten suunnitellut ledivalaisimet asennetaan.
Avajaispäivänä ruokaostoksilla käyvät saavat kuitenkin ihmetellä vasta ensimmäisiä ledivalaisimia. Valaistus on pilottihanke myös sen toimittajalle Philipsille. Ne saatiin Saksan tehtaalla sarjatuotantoon vasta äskettäin, joten Philipsin toimitukset ovat vasta pääsemässä vauhtiin.
Ruokakeskon ylläpitopäällikkö Jari Suuronen kertoo, että uuteen kauppaan asennetut loisteputket vaihdetaan ledivalaisimiin sitä mukaa kun niitä saadaan.
Ledivalaisimet ovat kalliita, eivätkä hinnat ole vielä asettuneet. Suurosen mukaan  järjestelmän elinkaarikustannukset ovat kilpailukykyiset jo nyt, kun huomioon otetaan säästöt energian kulutuksessa ja lamppujen vaihdoissa.
Ruokakeskon mukaan energiaa kuluu yli 35 prosenttia vähemmän kuin perinteisillä loisteputkilla valaistaessa. Lisäksi ledivalaisimien uskotaan kestävän hyvinkin kymmenen vuotta, kun loisteputkia pitää vaihtaa kolmen vuoden välein. Lisäksi ledit on helppo kohdistaa hyllyihin.
Suurosen mukaan Keskolla on kovasti halua vaihtaa loistelamput ledivalaisimiin myös vanhemmissa myymälöissä sitä mukaa kun lamppujen vaihto on edessä.
– Mutta jonkin aikaa joudumme nyt odottamaan pilotin tuloksia, hän sanoo.
K-kauppojen mainosvaloissa leditekniikkaa on kyllä käytetty jo useamman vuoden ajan.
K-ryhmässä on käynnissä energiansäästöohjelma, johon kuuluu myös pakastealtaiden muuttaminen kannellisiksi. Tähän mennessä kannet on asennettu 50 vanhaan ruokakauppaan. Uusiin yksiköihin kannelliset altaat tulevat jo alun pitäen.
Tähän mennessä kansilla on säästetty 600 omakotitalon sähkönkulutusta vastaava määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommenttisi tähän...